header van Stichting Kasteel Bleijenbeek

De plannen

De plannen voor Bleijenbeek vallen uiteen in een plan voor rood, de ruïne en een plan voor het groen, de tuin en de omgeving van het kasteel.

 

Plannen voor rood: de ruïne

(klik op de tekeningen voor een vergroting)

De, helaas kostbare, plannen bestaan voorlopig alleen uit consolidatie van de bestaande ruïne, inclusief de toren, op een manier dat deze de tand des tijds voorlopig kan weerstaan. In een latere fase kan gekeken worden of voldoende fondsen kunnen worden gevonden voor een gedeeltelijke restauratie, maar alleen als voor de ruïne een gebruiksdoel kan worden gevonden.

 

Plannen voor groen: de omgeving

(klik op de tekeningen voor een vergroting)

Het kasteel is vele eeuwen lang het middelpunt in de Maasduinen geweest, zowel uit geschiedkundig als uit landschappelijk oogpunt bezien. De centrale positie van het kasteel in het landschap wordt nog eens extra benadrukt door de nog aanwezige zichtassen: twee prachtige lanen.

Herstel van de oorspronkelijke beplanting en tuinstructuur, herstel van de binnengracht (onmiddellijk rondom de ruïne zelf) en het zichtbaar maken van de contouren van het poortgebouw kan de status van ‘historische buitenplaats’ versterken.

De oude groenelementen: de beukenrij, het haagbeuklaantje (berceau), de Seguoiadendron giganteum, de lindebomengroepen, krijgen daarin een centrale positie.

 

Download hier het projectplan rood: consolidatie, restauratie en exploitatie Kasteel Bleijenbeek

Download hier het projectplan groen: groene omgeving Bleijenbeek

Hier kunt u de meerjarenbegroting 2014-2016 bekijken.